Jul 012013
 

Melk. Wat zit er precies in? Als opvolging van het artikel over rauwe melk dat je HIER kunt lezen, in dit artikel wat meer duiding over de ingrediënten in rauwe melk. Melk is in feite een emulsie van olie en water. Sommige mensen noemen zo’n mengsel ook wel, met een duur woord, een colloïdaal mengsel [Lees verder]

Feb 212013
 

Het is je RAAS! Twee halve waarheden maken geen hele. We kennen allemaal het keer op keer herhaalde refrein: ‘Verminder je zoutinname en verlaag zo je bloeddruk’, onmiddellijk gevolgd door:  ‘een lagere bloeddruk vermindert hart- en vaatziekten en spaart duizenden levens’. Maar de anti zoutlobby zegt nooit expliciet: ‘het verminderen van zoutinname zal het aantal [Lees verder]

Jan 152013
 

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: transvetten. Veel mensen weten ook dat ze waarschijnlijk niet zo gezond zijn. Wat al minder bekend is is dat ze, nadat ze jarenlang in onze voeding zijn gepromoot, inmiddels min of meer verboden zijn. Nog minder bekend is dat ze nog steeds, maar nu in verborgen vorm, in kleine hoeveelheden [Lees verder]

Jan 132013
 

De vet oplosbare activators De kern van het onderzoek van Weston Price heeft te maken met wat hij de ‘vet oplosbare activators’ noemde, vitaminen die worden aangetroffen in de vetten en het orgaanvlees van grasgevoerde dieren en in sommig zeevoedsel zoals viseieren, vette vis en levertraan. De drie vet oplosbare activators zijn vitamine A, D [Lees verder]

Jul 312012
 

Introductie Nog maar slechts 100 jaar geleden waren veel aandoeningen in het geïndustrialiseerde Westen onbekend of op zijn minst zeldzaam. Bij primitieve volken die niet de ‘voordelen’ hebben van onze kennis heeft men er zelfs nog nooit van gehoord. En daar is een goede reden voor: zij eten zoals de natuur het heeft bedoeld; wij [Lees verder]

May 162012
 

Rauwe melk Lang heb ik geloofd in het idee dat melk niet geschikt is voor volwassenen en dat het drinken ervan iets is voor kinderen en goed voor kalveren, ik dacht dat melk niet wordt gedronken door Aziaten, kortom, dat melk niet goed is voor mensen. Maar waar ik niet van wist is het enorme [Lees verder]

May 052012
 

Mythes en waarheden over soja  Mythe: Het gebruik van soja gaat al duizenden jaren terug Waarheid: Soja werd voor het eerst gebruikt tijdens de late Chou dynastie (1134-246) v.Chr., nadat de Chinezen geleerd hadden om sojabonen te fermenteren en er zo tempeh, natto en tamari van te maken. Mythe: Aziaten eten grote hoeveelheden soja. Waarheid: [Lees verder]

May 032012
 

De volgende voedingsrijke traditionele vetten hebben gezonde groepen mensen duizenden jaren van voeding voorzien: Om te koken: Boter Talkvet en niervet van rund en lam Reuzel van varkens Kippen-, ganzen- en eendenvet Kokosolie, palmolie en palmpitolie. Voor salades: Extra vergine olijfolie (ook geschikt om te koken, niet voor bakken op hoge temperatuur) Geperste sesam- en [Lees verder]

May 022012
 

Mythes en waarheden over gezonde voeding         Mythe: Hart- en vaatziekte wordt veroorzaakt door de consumptie van cholesterol en verzadigd vet van dierlijke producten. Waarheid: Toen hart- en vaatziekte in Amerika snel toenam tussen 1920 en 1960 nam de Amerikaanse comsumptie van dierlijk vet af, maar de consumptie van transvetten en industriëel [Lees verder]

May 012012
 

     Wat is er verkeerd aan door de overheid aanbevolen voeding?      “Vermijd verzadigde vetten” Verzadigde vetten spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze verstevigen de celwanden, bevorderen het gebruik van essentiële vetzuren in het lichaam, versterken het immuunsysteem, en dragen bij tot de vorming van sterke botten. Verzadigde vetten veroorzaken geen [Lees verder]