jan 132013
 

De vet oplosbare activators

De kern van het onderzoek van Weston Price heeft te maken met wat hij de ‘vet oplosbare activators’ noemde, vitaminen die worden aangetroffen in de vetten en het orgaanvlees van grasgevoerde dieren en in sommig zeevoedsel zoals viseieren, vette vis en levertraan.

De drie vet oplosbare activators zijn vitamine A, D en een nutriënt die hij Activator X noemde, tegenwoordig bekend als vitamine K2, de dierlijke vorm van vitamine K.

In traditionele diëten waren de niveaus van deze sleutel nutriënten ongeveer 10 maal hoger dan de niveaus in diëten gebaseerd op moderne commerciële voedingsmiddelen, die suiker, witte meel en plantaardige oliën bevatten (-in de jaren ’30 van de vorige eeuw!)

Dr. Price noemde deze vitaminen activators omdat ze in het lichaam fungeren als katalysator voor de opname van mineralen. Zonder deze vitaminen kunnen mineralen niet door het lichaam worden benut, ongeacht in welke mate ze aanwezig zijn in de voeding. De bevindingen van Dr. Price worden volledig ondersteund door modern onderzoek.

We weten nu dat vitamine A cruciaal is voor de opname van mineralen en proteïnen, de preventie van geboorte afwijkingen, een optimale ontwikkeling van zuigelingen en kinderen, voor bescherming tegen infecties, de productie van stress- en sekshormonen, schildklierfunctie en gezonde ogen, huid en botten.
De vitamine A voorraad in het lichaam wordt uitgeput door stress, infecties, koorts, zware lichamelijke oefening, blootstelling aan pesticiden, industriële chemicaliën en overmatige consumptie van proteïnen (vandaar de waarschuwing van de WAPF tegen de overmatige consumptie van proteïnen in de vorm van mager vlees, magere melk en proteïne poeders).

Modern onderzoek heeft ook de vele rollen die vitamine D speelt onthuld.
Vitamine D is nodig voor de opname van mineralen, gezonde botten en zenuwstelsel, spiervorming, een gezond voortplantingssysteem, insuline productie, bescherming tegen depressie en bescherming tegen chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine K speelt een belangrijke rol in de groei en gezichtsontwikkeling, normale voortplanting, ontwikkeling van gezonde botten en tanden, bescherming tegen verkalking en veroudering van de aderen, myeline vorming en leervermogen.

Moderne gezondheidsliteratuur staat vol met misinformatie over de vet oplosbare vitamines.
Veel gezondheidsschrijvers beweren dat mensen voldoende vitamine A kunnen verkrijgen uit plantaardige voeding. Maar de caroteen in plantaardige voeding is geen echte vitamine A. Het is hiervan slechts de voorloper en wordt omgezet in vitamine A in de dunne darm. Mensen zijn niet goed in de omzetting van caroteen in vitamine A, speciaal niet wanneer ze nog kind zijn en wanneer ze last hebben van diabetes, of schildklier- of darmproblemen hebben. Daarom, voor optimale gezondheid, hebben mensen dierlijk voedsel nodig dat een ruime hoeveelheid vitamine A bevat.

Tegelijkertijd wordt door velen geclaimd dat voldoende vitamine D verkregen kan worden door een korte dagelijkse blootstelling aan zonlicht. Maar het lichaam maakt alleen vitamine D wanneer de zon op z’n hoogst staat, dat wil zeggen, gedurende de zomermaanden op het midden van de dag. Het grootste deel van het jaar (en zelfs in de zomer, voor diegenen die niet aan zonnebaden doen), moeten mensen hun vitamine D dus verkrijgen uit voeding.

Voor wat betreft vitamine K, de meeste gezondheidsboeken vermelden slechts de rol in de bloedstolling zonder melding te maken van de andere vitale rollen die het speelt.
Echter, vitamine A, D en K werken synergetisch. Vitamine A en D zetten cellen aan tot het produceren van bepaalde proteïnen; wanneer de cellulaire enzymen deze hebben aangemaakt, worden ze geactiveerd door vitamine K. Deze synergie verklaart ook waarom het innemen van geïsoleerde vormen van vitamine A, D of K als toxisch wordt gerapporteerd. Al deze vitaminen moeten tezamen via voeding in het lichaam komen omdat er anders tekorten ontstaan in de ontbrekende activatoren.
De cruciale rol van deze vet oplosbare vitaminen en de hoge niveaus die werden aangetroffen in het dieet van gezonde traditioneel levende mensen bevestigen het belang van grasgevoerd vee. Wanneer gedomesticeerde dieren geen groen gras eten, zal er weinig vitamine A en K zitten in hun vet, het orgaanvlees, botervet en eierdooiers; wanneer de dieren niet worden gehouden in de open lucht (zon), zal vitamine D grotendeels afwezig zijn in dit voedsel.

Omdat het zo moeilijk is om adequate hoeveelheden vet oplosbare vitamines te verkrijgen uit ons moderne dieet, beval Dr. Price levertraan aan als bron van vitamine A en D, samen met een bron van vitamine K, zoals boter van grasgevoerde dieren of wat hij noemde vitaminerijke boterolie die gemaakt wordt door het op lage temperatuur centrifugeren van boter van koeien die snelgroeiend gras eten.
Genomen in ruime hoeveelheden gedurende de zwangerschap, tijdens de periode van borstvoeding en de groeiperiode, garanderen deze voedingsstoffen de optimale fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen; gegeten door volwassenen beschermen deze stoffen tegen acute chronische ziekte.
Het is uiterst belangrijk om een levertraan met zorg te kiezen omdat veel merken slechts weinig vitamine D bevatten, en een potentieel giftige vitamine A.

Tip: Blue Ice Royal gefermenteerde levertraan met boterolie van het merk Green Pasture, te verkrijgen in div. Ned. webwinkels, bevat een mengsel van levertraan en boterolie en bevat zodoende alle belangrijke vet oplosbare vitamines.

Bron artikel : principles of healthy diets, membership booklet of Weston A. Price Foundation