apr 122012
 

happy meal
Voer van McDonalds

Laatst zag ik een youtube filmpje van een man die een hamburger bij McDonalds had gekocht, deze in zijn zak stopte (wie doet dat trouwens?) en dit vergat. Een jaar later kwam hij de burger weer tegen, en tot zijn enorme verbazing zag deze er nog precies hetzelfde uit! WTF? Niemand wilde hem geloven, dus herhaalde hij dit met andere hamburgers. Met hetzelfde resultaat. Als je geïnteresseerd bent, hier de link naar het filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=mYyDXH1amic.

Mocht je nu denken dat hij de enige persoon is, die dit heeft geprobeerd, dan vergis je je toch. Sally Davies, een fotografe en artieste uit New York, kocht een happy meal in april 2010, en liet dit op haar keukentafel liggen om er een dagelijkse reportage van te schieten. De laatste foto op dit moment is van 7 april 2012, 727 dagen na de eerste foto. De happy meal ziet er nog steeds uit alsof deze net is gekocht! Haar foto’s kun je bekijken op Flickr : http://www.flickr.com/photos/sallydavies/sets/72157624739645253

Wat zegt dit nu over deze fastfood maaltijden?
We kunnen vaststellen dat bacteriën en insecten duidelijk niet zijn geïnteresseerd in dit toch best wel smakelijke hapje. Wat mij tot de vraag leidt: waarom zouden wij als mensen er dan wel in zijn geïnteresseerd? Wie wil in vredesnaam nog voer aan zijn kinderen geven dat overduidelijk niet eens geschikt is voor consumptie? En wat zijn de gevolgen daar dan van?

Dit brengt me onmiddellijk weer terug bij onderzoek van Weston Price. Onweerlegbaar stelde hij vast dat wanneer primitieve mensen overgingen op een westers dieet, deze mensen te kampen kregen met degeneratieve ziekten die ze daarvoor niet hadden. Dit zijn niet mis te verstane feiten.
Stel je eens voor: we hebben het hier dus over volken waarbij complete dorpen met mensen werden gevonden zonder ook maar 1 geval van tandbederf…!
Zodra deze mensen op westers bewerkt voedsel overstapten, ontstonden er problemen. Als eerste met het gebit.

Waar Price slechts observeerde, registreerde en metingen verrichtte, deed Francis Pottenger daadwerkelijk experimenten met natuurlijk voedsel en gedenaturaliseerd (bewerkt) voedsel. Hij deed zijn onderzoek van 1932 tot 1942 op katten. De resultaten waren duidelijk: Wanneer de katten werden gevoerd met bewerkt voedsel, veranderde hun gedrag, hun algehele gezondheid, kregen ze ziekten zoals osteoporose. Na de derde generatie waren ze niet eens meer in staat zich te reproduceren en stierven ze uit.

Het bijzondere van het onderzoek van Price is dat het gezondheid aantoont over generaties. Hij zocht specifiek naar mensen die zich al generaties lang op dezelfde wijze voedden en nog steeds volledig gezond waren. Hoe anders is dat met tegenwoordige studies. Feitelijk kun je zeggen dat wanneer een studie naar voeding en gezondheid met een ander resultaat komt dan dat van Price, je deze studie onmiddellijk kunt verwerpen als niet goed omdat deze altijd zijn uitgevoerd over een korte periode en dus nooit het lange termijn effect (over generaties) laten zien.

Centraal in het onderzoek van Price en Potenger staat de overgang op bewerkt voedsel. Beide mannen deden hun bevindingen in de jaren ’30 van de vorige eeuw, hoe veel meer bewerkt zal het voedsel heden ten dage zijn? Hoe bewerkt zullen de burgers uit de fastfood zijn, dat ze niet eens kunnen bederven? Wat zullen de effecten zijn van dergelijk voer voor onze kinderen en de generaties daarna?

Ik denk dat dit een zeer relevante vraag is die we ons tegen het licht van de vandaag de dag optredende degeneratieve ziekten moeten durven stellen.

Welke ziekten dan zullen sommige mensen vragen, we leven toch steeds langer?
Wel, kijk eens goed om je heen, en vraag je af hoeveel mensen je kent met één van de volgende kwalen:
Cariës-Kanker-MS-diabetes-hartziekte-TIA-rheuma-osteoporose-huntingtons-hashimoto-alzheimer-ADHD-ADD-asperger-PDD NOS-… zo kunnen we nog wel even doorgaan, sommige ziekten nog exotischer dan de andere, en meestal wordt gezegd dat ze genetisch zijn. …..behalve dan dat er nog nooit eerder iemand in de familie werd getroffen.

Sta er bij stil dat geen enkele van deze ziekten voorkwam bij de primitieve volken die Price onderzocht!